5 způsobů pro lepší koupelnu

Co dělat s malou koupelnou v panelovém domě? Moc toho nejde. Koupelna má velmi omezený prostor. Něco se ale přesto vylepšit dá.

Pokud chcete v panelovém domě lepší koupelnu, nepočítejte s žádnou velkolepou rekonstrukcí. K sousedům se zkrátka probourat nemůžete. Přesto to vemte pěkně od podlahy a vyměňte kompletně instalatérský materiál. Přečtete si pět nejdůležitejších věcí.

Vybourat jádro

Umakartové jádro je symbol 80. let a komunistického lidobudování. Dnes je umakart do koupelny více, než nevhodný. Je to noční můra všech bytových designérů. Umakart vypadá špatně kdekoliv. Především je ale nepraktický. Moc netěsní, ve vlhku se ohýbá a šíří nebezpečné bakterie.

Jako první tedy všechno vybourejte a vyměňte umakart za kvalitnější materiál, například sádrokarton.

Barvy a světlo

Při vybourání jádra můžete změnit rozmístění zásuvek a kohoutků tak, aby bylo efektivnější pro váš rodinný život. Když máte hotové nové rozvody vody a elektřiny, je na řadě design. Světlé barvy koupelnu opticky zvětší. Dále jsou do koupelny vhodné teplé barvy jako oranžová nebo béžová. Sanitární keramika by měla být designově jednoduchá.

Nebojte se ale experimentovat a hledat vlastní osobitý styl.

Úložné prostory

To jediné, co nezměníte, je velikost místnosti. Proto je třeba pečlivě vymyslet rozmístění úložných prostorů. Velká skříň může sahat až ke stropu. Využijete tak i vrchní část místnosti. Dobré jsou šoupací dveře. Klasické otevírací dveře mohou totiž při otevření komplikovat pohyb po koupelně.

Závěsné WC

Místo šetří i závěsné WC. Místo pod zavěšenou mísou sice nevyužijete jako úložný prostor, nicméně se vám bude po koupelně líp pohybovat.Závěsné WC vypadá dobře a hlavně je méně náročné na údržbu. Nemusíte drhnout spáry u země, stačí občas přetřít mísu.

Potrubí

Starosti vám ušetří také dobrý instalatérský materiál. Moderní trubky a fitinky se dají snadno vyměnit. Při menší havárii nemusíte volat instalatéry. Prasklé potrubí zvládné vyměnit i malé dítě. Investice do kvalitního potrubí se proto vyplatí.

Napsat komentář